Een klacht hebben is nooit leuk. Voor de klant niet en voor de fabrikant of winkelier niet. En toch gebeurt het helaas vaak genoeg dat als mensen iets kopen, in dit geval een elektrische fiets, ze niet tevreden zijn.

Voordat je als klant in de pen klimt en de Consumentenbond gaat aanschrijven of de Ombudsman is het goed om eerst een klacht in te dienen bij de fabrikant of de winkelier. Hiermee laat je namelijk al zien dat je de zaak serieus neemt en dat je al je best hebt gedaan.

Vaak is het namelijk zo dat een rechter of een partij als de Consumentenbond of de Ombudsman de bal eerst bij jou legt en vraagt of je een bepaalde mail- of informatiewisseling hebt met de tegenpartij.

Het is daarom goed om het altijd via een schrijven te doen, of het nu een aangetekende brief is of via de mail maakt niet zoveel uit, beide zijn rechtsgeldig. Mocht je alsnog willen bellen, vraag dan specifiek of het in het systeem staat en of ze een bevestiging via de mail kunnen sturen.

Maar soms gaat het toch niet zoals je wil dat het gaat, en dan is het goed om direct en zo snel mogelijk contact op te nemen met de fabrikant of winkelier. We hebben ze voor jou hier op een rij gezet zodat je je klachten over de elektrische fiets direct kan versturen of doorgeven via de telefoon.

We gaan het je met behulp van screenshots stap voor stap laten zien zodat je weet waar je terecht kan.

Hieronder het rijtje van de plekken waar je je klacht in kan dienen:

 1. Amslod Klachten
 2. Brinckers Klachten
 3. Forza Klachten
 4. Gazelle Klachten
 5. Sparta Klachten
 6. Stella Klachten
 7. Consumentenbond contact

 

1. Amslod Klacht indienen

We beginnen bovenaan bij de A, in dit geval is dat op onze website bij de Amslod Klachten en daar kunnen we zien dat het op de website gemakkelijk is om je klacht in te dienen. Want behalve op klacht.nl is er ook de mogelijkheid om de klacht op de website van Amslod in te dienen. Wij adviseren je om op zoveel mogelijk sites je klacht in te dienen. We hebben namelijk van verschillende klanten vernomen en in de uitzending van de Belbus (via de Amslod klachten pagina op onze website te zien), vernomen dat Amslod niet altijd de snelste is of de meest serieuze fabrikant is wat betreft klachten.

We beginnen bovenaan de pagina van Amslod, daar zien we dat er een kleine introductie is met een “duizendmaal sorry” tekstje.

3 Werkdagen en intro stuk

Ze geven aan dat via het formulier wat er onder gemaakt is contact gezocht kan worden met de klantenservice.

Het gaat verder met de normale Naam, Email, Adres en nog meer van zulke vragen. Let op dat je alles goed invult zodat ze ook contact met jou op kunnen nemen.

Er wordt de vraag gesteld om voor 4 verschillende fietsen de informatie door te geven wat het zeer verwarrend maakt. Maar je kan je eigen fiets type en Frame nr doorgeven en hoeft dus geen rekening te houden met de andere 4 opties. Het zegt daarentegen wel weer genoeg dat er plek is voor 4.

Het tweede stuk gaat over of je aanspraak maakt op garantie. Een beetje een rare vraag aangezien volgens de Nederlandse wet je vaak tot 3 jaar garantie hebt. Daarbij krijg je de optie om er opmerkingen bij te zetten en is er de mogelijkheid om een bijlage te uploaden. Dat wil zeggen een foto of meerdere foto’s, of wellicht een bon?

Je kan op deze pagina van Amslod je klacht invoeren: Klik Hier.

Verder hebben wij opgezocht hoe je telefonisch met Amslod contact op kan nemen: 038-202 0808

Let wel op, vraag om een bevestiging via de mail. Hiermee heb je later een bewijs dat je wel degelijk contact hebt opgenomen mocht het uit de hand lopen.

 

2. Brinckers Klacht Indienen

De volgende in ons rijtje is Brinckers. En aangezien zij gemaakt en gepromoot worden door fietsenwinkel.nl is het ook mogelijk om een klacht in te dienen bij fietsenwinkel. Maar aangezien zij een eigen website hebben is het belangrijk om het daar eerst eens te proberen.

Er is namelijk op de website van Brinckers niet veel te vinden over klachten behalve een pagina waar ze zichzelf op de borst slaan en vertellen hoe goed de kwaliteit is. Of we dat serieus moeten nemen betwijfelen we, zeker gezien de vele klachten online en de berichten die wij ontvangen hebben van vele andere gebruikers.

Zoals je ziet zijn er 2 mogelijkheden, de eerste is een mailtje sturen naar info@brinckers.nl en de 2e optie is het bellen van het nummer: 085-0491186. Maar er is nog een 3e optie, en dat is contact opnemen met de klantenservice van fietsenwinkel.nl, het is namelijk hetzelfde bedrijf. Laat je dus niet te snel afschepen met excuusjes! Mocht je al wat klachten willen lezen van Brinckers dan kun je op de Brinckers klachten pagina kijken en lezen wat we tot nu toe tegen zijn gekomen.

 

3. Forza Klacht Indienen

De derde op een rij in ons lijstje zijn de fietsen van Forza. De Brinckers klantenservice pagina is een rommeltje als we eerlijk mogen zijn. Er staat een FAQ, een telefoonnummer en een verwijzing naar het contactformulier, maar geen enkele link die daar naartoe linkt. Het is dus flink zoeken.

Er staat een telefoonnummer bij wat je kan bellen, dat is in dit geval: 0341-21 70 17. Hier kun je dus je klacht doorgeven, en ook hier geldt, let op en vraag om een bevestiging via de email, je wil en moet zwart op wit bewijs hebben dat je klacht geholpen is of in behandeling is.

Mocht je alsnog het contactformulier willen vinden dan kun je naar de contactpagina. Daar kun je volgens het formulier geen klacht indienen maar “informatie aanvragen”. Dit is natuurlijk onzin, ook in dit formulier kun je direct je klacht indienen. Heel vervelend dat het zo verstopt is op de site. Je kan in ieder geval HIER naar de contactpagina.

 

4. Gazelle Klacht Indienen

Gazelle is een van de oudste fietsmerken van Nederland en staat al sinds jaar en dag bekend om de vele verschillende soorten fietsen die ze aanbieden. Zo gaan zij natuurlijk ook mee met de trends en maken zij natuurlijk elektrische fietsen, maar ondanks de vele jaren dat ze al hun fietsen aanbieden, heeft niet iedereen een positieve ervaring bij of met Gazelle.

En daarom is het goed om op zoek te gaan naar de gemakkelijkste en snelste manier om een klacht in te dienen. De website van Gazelle heeft geen klachtenpagina, wel een service pagina, maar daar staat niet veel op behalve wat ze aanbieden en wat ze doen en 1 belangrijk en toch verwarrend puntje, kijk zelf even:

Er staan dus 2 verschillende opmerkingen over de garantie? Aan de linkerkant wordt er gerept over 4 jaar garantie en aan de rechterkant 10 jaar. Het is dus even uitzoeken wat ze bedoelen. Als je dan verder leest dan zie je dat je de extra 2 jaar (bovenop de 2 jaar die je al volgens de wet krijgt) erbij kan kopen. En 10 jaar krijg je voor materiaal en constructie. Om precies te zijn wordt dit geschreven:

Gazelle geeft maar liefst 10 jaar garantie op materiaal- en constructiefouten op het frame en niet-verende voorvorken bij normale behandeling, gebruik en onderhoud.

We zoeken verder en merken dat eigenlijk de enige manier om een klacht in te dienen op de contact pagina staat.

Daar zien we dat het enorm goed omschreven en beschreven staat. Hulde aan Gazelle om het zo duidelijk te positioneren en duidelijk te maken en het telefoonnummer groot neer te zetten. Vergeleken met sommige andere elektrische fiets fabrikanten verstoppen zij niet de mogelijkheid om een klacht in te dienen. En behalve het telefoonnummer is er ook de mogelijkheid om bij een Gazelle-winkel langs te gaan en daar je klacht of ervaring te delen.

Het telefoonnummer is: 0900-7070707
En de contactpagina waar jij je klacht in kan dienen of zoeken naar de Gazelle winkels is HIER.

 

5. Sparta Klacht Indienen

Klachten over je Sparta elektrische fiets indienen? Dat kan, het is iets lastiger dan bij sommige andere merken, maar na lang zoeken is de manier om dat te doen contact opnemen via de contact pagina op de Sparta website. Als eerst is het ook goed om te weten dat je alle informatie bij de hand hebt. Dat wil dus zeggen het nummer van de fiets, de bon en wellicht nog andere relevante informatie, bijvoorbeeld of je al eerder contact hebt gehad met de klantenservice.

Aan de linkerkant zie je ook hier net zoals bij andere fabrikanten vaak het geval is, wat informatie over waar je informatie op kan nemen en een link naar de veelgestelde vragen. Je kan in feite direct contact opnemen via het contactformulier aangezien dat gemakkelijker is en we het toch vinden dat na een grote investering als een elektrische fiets zij maar het werk moeten doen.

Via het contactformulier kun je uit het vakje verschillende opties kiezen. Deze zijn:

 • Mijn fiets
 • Garantie
 • Product- en prijsinformatie
 • Overig

In dit geval kiezen we voor fiets aangezien dat de grootste overeenkomst heeft: We hebben een klacht over een gekochte fiets en we weten niet of hij in de garantie valt ja of nee. Als je dat eenmaal hebt gedaan krijg je een aantal nieuwe vakken met de gebruikelijke vraag naar informatie zoals je naam, email adres etc. zoals hieronder getoond.

Het stuk hieronder is wat uitgebreider en daar kun je onder andere meer informatie kwijt over je fiets.

Het framenummer is een van de informatievakken waar ze meer van je willen weten. In dit geval is er plek voor het framenummer, naam van de dealer en een vak waar je informatie in kwijt kan. Zoals je ook kan zien is er 1 plek voor het framenummer. Mocht je vragen hebben over meerdere fietsen, bijvoorbeeld die van jou en je partner, dan kun je die natuurlijk kwijt in het opmerkingen vak. Jammer genoeg wordt er niet duidelijk een telefoonnummer gegeven waarop ze bereikbaar zijn.

Mocht je op zoek zijn naar waar je contact op kan nemen met Sparta dan kan je HIER kijken.

 

6. Stella Klacht Indienen

Het zoeken naar een plek waar je een klacht in kan dienen over Stella duurt niet lang. Na een korte Google zoekopdracht komt de pagina service naar voren, en daaronder de pagina klachten. Direct is het duidelijk dat er voor mensen met klachten een bepaalde ruimte is gereserveerd, in principe hetzelfde als bij Amslod.

Bovenaan is er een stuk tekst waarin uitgelegd wordt wat je als klant kan doen als je niet tevreden bent met de service of een van de elektrische Stella fietsen die er te koop zijn. Mochten de veelgestelde vragen niet voldoende zijn, of heb je geen zin om te wachten op een bericht (wat begrijpelijk is, zeker na een dure aankoop van een elektrische fiets), dan kun je ze direct bereiken via: 0341-252266, maar ook is er een mogelijkheid om via Whatsapp een bericht te sturen. Dit kan door met je mobiel op de link te klikken. De link naar de pagina zetten we hieronder neer.

Dan nu waar je je klacht in kan dienen. Dit kan via het formulier wat er op de pagina getoond wordt, zoals ook bij bijna alle andere fabrikanten.

De gebruikelijke vragen zoals de naam, straat, huisnummer en woonplaats worden gevraagd. Ook hierbij is het belangrijk om zoveel mogelijk je eigen informatie te geven en het goed na te kijken. Je wil namelijk niks mislopen en zeker niet de contactmomenten die je krijgt met betrekking tot je klacht. Onder dit klein formulier komen er nog 2 velden:

Het eerste veldje wat je ziet is voor een bonnummer. Dit is een negen-cijferig nummer wat bovenaan de koopovereenkomst wordt getoond volgens Stella. Een beetje ingewikkeld en omslachtig naar onze mening, want wat nu als je je bonnummer niet meer hebt? Er onder kan je je klacht invoeren in een groot veld, daarmee kun je (en we raden aan, heel gedetailleerd) je verhaal en je klacht of ervaring kwijt.

Een ander belangrijk en zeer positief puntje aan de pagina van de Stella Klachten is dat er een mogelijkheid is om via de Geschillencommissie van het Europees ODR Platform de klacht te laten behandelen als het niet geheel is verlopen hoe je wil dat het was gegaan. Wil je dit zelf toepassen of zelf een klacht indienen dan kan dat HIER via de besproken pagina.

 

7. Consumentenbond Klacht Indienen

Natuurlijk kan het zo zijn dat de winkelier niks met jouw klacht doet of dat je niet het resultaat krijgt wat je wil. Zoiets is altijd zuur, maar gelukkig is er nog de Consumentenbond, deze organisatie die sinds 1953 al draait is er voor 1 iemand, jij, de consument. Zij kunnen en zullen jou verder helpen, alleen is er 1 grote maar aan dit verhaal. Je moet klant/lid zijn! Op zich is dat niet verkeerd, zeker niet omdat je juridisch advies krijgt waarmee je weer stappen vooruit kan.

Er zijn 2 soort abonnementen waar jij je als nieuw lid op in kan schrijven. Eentje is met het magazine (online op de tablet bekijkbaar en/of fysiek verkrijgbaar), en de ander is zonder. Je kan allerlei test bekijken. Het verschil in prijs is niet groot, maar wel belangrijk om te weten:

 1. Abonnement 1 (inclusief fysiek magazine) = € 7,50 per maand
 2. Abonnement 2 (zonder fysiek magazine) = € 5,75 per maand

Als je lid bent dan kun je het telefoonnummer bellen: 070 – 445 45 45

En daar krijg je direct juridisch advies en tips wat je kan doen bij een klacht die niet of niet goed behandeld wordt door de winkelier van waar je, in dit geval, de elektrische fiets gekocht hebt. Maar voordat je dat doet is het goed om te weten om eerst een “basis” of “dossier” op te bouwen zodat je ook een fundering hebt. Hieronder de stappen die de Consumentenbond over klachten met een winkelier heeft gemaakt:

Hierboven de eerste stappen die belangrijk zijn om te nemen, maar ook een aantal tips zoals dat je niet boos moet worden of dreigen of beledigen. Vaak werkt het niet aangezien de mensen die er zitten helaas vaker klachten horen en het natuurlijk ook voor hen vervelend is. Een ander belangrijk punt is om veel op te schrijven. De naam van de persoon die de elektrische fiets heeft verkocht, maar ook aantekeningen wanneer je gebeld hebt en wat je precies af hebt gesproken.

De volgende tips zijn om een brief te sturen en even af te wachten. Als er na een tijd, in dit geval 4 weken (nadat je hebt gevraagd om binnen 3 weken te reageren), nog geen antwoord is gekomen dan is het tijd om actie te ondernemen. Je kan in dit geval dan met de Geschillencommissie te Den Haag bellen op: 070 310 53 10 Of direct met de consumentenbond (als je lid bent) via: 070 – 445 45 45.

Mocht je meer informatie hierover willen, dan kun je op de website van de Consumentenbond HIER verder lezen en kijken.

Hopelijk kun je hier al mee uit de voeten! Als je vragen hebt kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen via onze CONTACTPAGINA.